10 tips bij het bestellen van kinderschoenen.


Het kopen van de juiste maat bij kinderschoenen is extra belangrijk. De voetjes zitten volop in de groei en hebben daarom veel steun nodig. Het is daarom van belang dat er nauwkeurig en met veel aandacht naar de schoenmaat gekeken wordt. We geven 10 tips om het bestellen van de juiste maat iets makkelijker te maken.


1. Schoentjes voor de eerste stapjes
Het is belangrijk de juiste kinderschoenen te kopen voor de allereerste stapjes. Omdat de kindjes nog niet zo getraind zijn met lopen hebben ze schoentjes nodig die erg flexibel zijn en tegelijkertijd veel grip bieden. Shoesme is speciaal ontworpen voor kindjes en heeft een "Babyproof" lijn. Deze lijn heeft schoentjes met een speciale loopzool die is ontwikkelt voor de allereerste stapjes. De zool is zeer flexibel, maar wel stevig en biedt veel grip.


2. Hoe bepaal ik de schoenmaat van mijn kind?
Zet beide blote voeten staand op een stuk papier en teken de voetomtrek. De afstand van de hiel tot het puntje van de grote teen is de voetlengte in centimeters. Voeten kunnen in lengte verschillen, dus ga voor de juiste schoenmaat altijd uit van de langste voet. De maten in onderstaande tabel zijn inclusief groeiruimte. Twijfel je tussen twee maten? Rond dan af naar boven. Let op: onderstaande tabel is van Shoesme. Per merk of per model schoen kan dit ietsje afwijken.

Shoesme maattabel
Bron: Shoesme


3. Koop kinderschoenen van echt leer
Hoewel het verleidelijk is kinderschoenen van imitatieleer te kopen voor een spotprijsje geven wij toch een paar redenen om te kiezen voor echt leder. Echt leer zorgt ervoor dat de kindervoetjes goed en gezond kunnen ademen. Hierdoor verminderd de kans op schimmelinfecties en zweetvoeten aanzienlijk. Daarnaast vormt echt leer zich naar de voet. De kinderschoenen zijn comfortabeler en gaan langer mee.


4. Hoe weet ik of de schoenmaat goed is?
Als je schoenen online koopt ben je als ouder zelf verantwoordelijk voor de juiste maat. De juiste maat kan ook nog eens per merk verschillen. Controleer bij het passen of de voeten nog zo'n 1 tot 1,5 cm groeiruimte hebben, afhankelijk van of je de schoenen vroeg of laat in het seizoen koopt. Je kunt dit controleren door je kindje met de voet tegen de voorkant van de schoen te laten staan en met een vinger achter de hiel te voelen.
Als de maat goed is en er is genoeg groeiruimte kan je kind binnen een stukje lopen op de kinderschoenen. Let er hierbij op dat er geen knellende plekken zijn en dat je kind er goed op loopt.

5. Laat je kind niet te kleine schoenen door dragen
Kinderen groeien vaak snel uit hun schoenen en hoewel het ontzettend zonde is om nieuwe kinderschoenen te kopen terwijl de iets te strakke schoenen er nog prima uit zien is dit wel belangrijk. Te strakke kinderschoenen beperken de groei van de voeten in de meest belangrijke periode. Doordat de voet niet kan groeien zoals het hoort te doen kan je kind er op latere leeftijd last van krijgen. Denk bijvoorbeeld aan pijnlijke kniëen, voeten en rugpijn. 

6. Pas de schoenen 's middags
Net als bij volwassenen zijn ook bij kinderen de voetjes aan het eind van de dag op z'n grootst. Dit omdat ze de hele dag gelopen en gespeeld hebben. Het is daarom van belang dat de nieuwe kinderschoenen op dat moment gepast worden en niet in de ochtend.


7. De juiste passende schoen verschilt per kind
Heeft je kindje bijvoorbeeld een hoge wreef, smalle of brede voeten? Kies dan voor kinderschoenen met een veter- of klittenbandsluiting zodat je zelf kunt bepalen hoe strak de schoenen zitten en op welk punt de kinderschoenen strakker of losser moeten. Het merk Trackstyle en Twins hebben verschillende leest wijdtes voor kinderschoenen, erg handig! Heeft je kindje zwakke enkels? Kies dan voor een hoog model zodat ze wat meer steun hebben.


8. Schoenen met rubberen neus
Steeds meer kinderschoenen hebben een rubberen neus of kruipneusje. Dit is ontzettend handig en een goede tip, want schoenen met rubberen neus gaan lang mee! Een veel voorkomend probleem is dat de neuzen van de kinderschoenen na een aantal speelbeurten al kaal beginnen te worden. Daar hoef je met een rubberen neus niet bang voor te zijn!

9. Koop 2 paar kinderschoenen
Kinderschoenen zijn kleiner, maar zeker niet minder duur. Het is daarom vaak aantrekkelijk om maar één paar schoenen per seizoen te kopen. Toch is het goed om er een extra (eventueel goedkoper) paar bij aan te schaffen. Schoenen moeten luchten en drogen en hebben hiervoor minstens één etmaal nodig. Krijgen ze deze tijd niet, dan zijn deze kinderschoenen een paradijs voor bacteriën en schimmels.


10. Zijn slippers goed voor de voeten?
Het is absoluut niet erg om kinderen op slippers te laten lopen, mits het niet langer is dan 2 uur achter elkaar. Het is niet verstandig om de kinderen in de zomer hele dagen op slippers te laten lopen omdat ze dan nagenoeg op blote voeten lopen. Zeker voor een wandeling is dit onverstandig. Ga in dit geval liever voor een sandaal die goede ondersteuning biedt.

We hopen jullie hiermee een aantal goede tips te hebben gegeven zodat het kopen van nieuwe kinderschoenen iets makkelijker gemaakt wordt.