12 leer soorten waar onze schoenen van worden gemaakt!

Dat schoenen van leer worden gemaakt is een bekend feit maar weet jij de soorten leer te benoemen en hun verschillen? Er zijn maar liefst 12 materiaal soorten waar onze schoenen van gemaakt worden, 8 hiervan zijn natuurlijk leer. De titel is dus misschien wat misleidend, 4  materialen zijn kunstleer.

1. Glad leren schoenen

Glad leer is de meest gebruikte leer soort als het op schoenen, riemen en tassen aankomt. Dit leer wordt gemaakt van de buitenste lagen van natuurlijk leer. In het proces wordt het leer grondig schoon gemaakt en bewerkt. Door dit proces veranderd het leer van een redelijk flexibel materiaal in sterk, glad, stijf en duurzaam materiaal. Het gladde leer is erg licht van kleur en kan vervolgens in allerlei kleuren worden gepoetst. Bij merken als Magnanni wordt hier erg veel aandacht aan besteed, hierdoor krijgt het leer diepe, warme kleuren met lichte tint verschillen.

Glad leer is een kwaliteitsproduct. Het is spatwaterdicht, onderhoudsvriendelijk, duurzaam, ademt en vormt zich naar uw voet.

Voor het onderhoud van uw glad leren schoenen hebben wij een aantal producten te bieden. Voor glad leren schoenen raden wij schoensmeer en een borstel aan.

2. Suède leren schoenen

Suède leer wordt in tegenstelling tot glad leer, lak leer en nubuck gemaakt van de onderkant van de huid. Suède oogt erg luxe en voelt zacht aan. Deze zachtheid komt door de vezelstructuur van het materiaal. Hoe dikker de vezel, hoe beter het leer. Suède schoenen moeten goed onderhouden worden. De beste onderhoudsmiddelen voor suède zijn de suède borstel en suède spray van het merk collonil. Borstel altijd in de zelfde richting om de vezels intact te houden. De spray is kleurcorrigerend en zorgt ervoor dat het leer niet uit droogt. Gebruik geen schoensmeer!

3. Nubuck leren schoenen

Nubuck is een leersoort dat tussen suède en glad leer in zit. Nubuck leer wordt net als glad leer gemaakt van de bovenste lagen van de huid. Het verschil zit hem echter in de afwerking. Nubuck wordt licht geschuurd waardoor er een iets ruwer oppervlak ontstaat. Nubuck leer kan tegen een stootje en door de ruwe textuur vallen kleine beschadigingen nauwelijks op.

4. Lak leren schoenen

Lak leren schoenen zijn erg chique en opvallend. Het heeft veel overeenkomsten met glad leer, zo wordt ook dit materiaal gemaakt van de buitenste lagen van de huid. Ook is lak leer erg stevig. Zoals de naam al zegt, dit leer wordt gelakt. Dit geeft de schoen een uniek karakter. Lakschoenen vragen om onderhoud, wanneer je enige tijd op schoenen hebt gelopen ga je looplijnen zien in het leer. Dit is normaal echter bij lakschoenen moet je er op bedacht zijn dat hier barstjes in de lak kunnen ontstaan als je zie niet goed onderhoudt. Voor lakschoenen raden wij de spray van Collonil aan. Spray de schoenen geregeld in, laat het 15 minuten intrekken en poets de schoenen vervolgens met een zacht doekje op. Als je de looplijnen zoveel mogelijk wilt vermijden raad ik aan schoenspanners te gebruiken.

5. Kalf leren schoenen

Kalfsleer is erg duurzaam en stugger dan bijvoorbeeld lamsleer. Van Bommel gebruikt dit type leer veel. De eigenschappen komen overeen met dat van glad leer. Ook voor onderhoud kunt u het zelfde aanhouden als voor glad leer.

6. Geprint leren schoenen

Geprint leer wordt steeds populairder. Een merk bij wie geprint leer niet meer weg te denken valt is Floris van Bommel. Zo zien we snake-, lizard- en crocoprints. Deze leersoort wordt in heel veel variaties geproduceerd, zowel in verschillende texturen als in kleuren. Het leer is erg duurzaam, stug en comfortabel. Ook is dit leer, door de productiewijze zeer onderhoudsvriendelijk.

7. Metalic leren schoenen

Metalic leer heeft zijn unieke uitstraling te danken aan de wijze waarop het leer verwerkt en bewerkt wordt. Het oppervlakte is voorzien van een coating met een glinsterend effect. Het leer verliest hier zijn sterke eigenschappen niet door. Metalic leer zien we veel bij meisjes- en damesschoenen. Ook deze schoenen zijn erg onderhoudsvriendelijk

8. Pony leren schoenen

Ponyleer is erg uniek, dit is namelijk de enige leersoort in ons assortiment waarvan de vacht nog zichtbaar is. De ruwe haren maken de schoenen erg stoer en uniek! Dit leer is erg weerbestendig en onderhoudsvriendelijk, laat ze echter niet onder de verwarming drogen. Daar wordt de vacht niet mooier van.

Kunstleer en overige materialen:

9. Fluweel

Fluweel is een erg zacht materiaal soort. Je kunt er sporen op maken met je vinger, net als op die zachte kussens :) Het materiaal is erg comfortabel en warm. Voor het onderhoud van het materiaal raad ik aan niet meer te gebruiken dan een zacht borsteltje. Textielen schoenen mogen gewassen worden met water en zeep. Laat de schoenen niet drogen onder de verwaming of in de zon. Als het materiaal namelijk te snel opdroogt kan het krimpen.

10. PU-Leer

PU-leer is kunstleer dat gemaakt wordt van Polyurethaan. Dit materiaal is waterbestendiger dan echt leer en wordt dus ook veel gebruikt voor slippers en kindersandalen. Ook is dit materiaal erg onderhoudsvriendelijk. Het nadeel is dat dit materiaal minder ademt en dus niet erg geschikt is voor dichte schoenen.

11. Suedine

Suedine is een materiaalsoort dat erg lijkt op suède. Het materiaal komt overeen met veel van de eigenschappen van suède, echter is het geen echt leer. Suedine wordt veel gebruikt voor hoge laarzen omdat dit materiaal, in tegenstelling tot echt leer, stretcht. Hierdoor is het comfortabeler voor overknee laarzen dan stug echt leer.

12. Stretch leer

Voor stretch leer geldt het zelfde als voor suedine, het is nepleer dat over veel van de zelfde eigenschappen beschikt als echt leer. De naam zegt het al, het is stretch materiaal wat het erg populair maakt voor overknee laarzen.