Wat kun je doen als je schoenen te strak zitten?

Stel, je hebt net een prachtig paar nieuwe schoenen gekocht. Maar na er een tijdje op te hebben gelopen merk je dat ze toch iets te strak zitten. Terugbrengen kan nu niet meer, of wil je liever niet. Wat kun je dan doen? In dit artikel geven we je tips!

Wat je kunt doen bij te strakke schoenen, is erg afhankelijk van het materiaal en de manier waarop de schoen te strak zit. Zo heeft een leren schoen bijvoorbeeld meer speling dan een schoen van imitatieleer.

Hoe rek je (leren) schoenen op?

  1. Bij de schoenmaker
  2. Vochtige kranten
  3. Dikke sokken
  4. De föhn
  5. De open haard
  6. Stretch spray
  7. Inlopen
  8. Speciale schoenspanners
  9. Zak met rijst
  10. Met de hand

Bij de schoenmaker

Onze eerste tip is direct ook de tip die we het meest aanraden. Als jouw schoenen echt te krap zitten, laat ze dan iets oprekken bij de schoenmaker. De schoenmaker weet precies hoe ze de schoen moeten oprekken naar jouw voet, zonder de schoen te beschadigen.

Je zou denken dat dit een prijzige optie is, maar je kunt je schoenen vaak al laten oprekken voor een tientje. En sommige schoen speciaalzaken bieden ook een schoenmaakservice in huis aan. Voor een goed paar schoenen is dit zeker het geld waard.

Vochtige kranten

Een hele makkelijke thuis tip is het gebruik van vochtige kranten. We moeten hier wel direct bij zeggen dat de kranten licht vochtig moeten zijn en niet nat. En dat je het beste kunt kiezen voor proppen waar zo min mogelijk inkt op zit. Dus kies liever niet voor een stuk met een grote kleurenfoto.

Maak proppen van de vochtige kranten en stop ze in je schoenen. Van neus tot hiel, of waar je dan ook maar extra ruimte nodig bent. Laat ze een nachtje zo staan om ze goed uit te laten zetten. ’s Ochtends verwijder je de proppen en laat je de schoenen nog even goed drogen.

Zet je schoenen liever niet bij de verwarming. Dit kan de lijm doen uitdrogen, waardoor de schoen sneller beschadigd of stuk gaan. Deze methode werkt het best bij leren schoenen.

Dikke sokken

Trek een paar dikke sokken aan en draag de schoenen een uur per dag. Kies bij voorkeur van die fijne, dikke, (geiten)wollen sokken.

Als je wilt dat je schoenen nog sneller oprekken dan kun je kiezen voor vochtige sokken. Dit zit minder prettig, maar dan zijn je schoenen wel sneller opgerekt.

Herhaal dit proces een paar dagen achter elkaar. Of in ieder geval tot de schoenen prettig zitten. Het liefst in de namiddag of avond, dan zijn je voeten op hun grootst.

Deze methode werkt het best bij leren schoenen.

De föhn

De warmte van de föhn zorgt ervoor dat het leer van je schoenen rekbaar worden. Hier moeten we wel een paar kanttekeningen bij maken. Doe dit niet bij synthetische schoenen. Synthetisch materiaal is zeer gevoelig voor hitte en deze combinatie kan zorgen voor gevaarlijke situaties.

Gebruik de föhn ook niet te dicht op de schoen en gebruik ‘m het liefst zo gericht mogelijk. Dit zodat de lijm in de schoen niet uitdroogt. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een smal opzetstuk op de föhn te klikken en de föhn zo’n 15 centimeter van de schoen te houden. Nu heb je de warme luchtstroom goed onder controle en kun je heel gericht de zijkanten en neus bewerken.

De open haard

Dit principe werkt hetzelfde als de föhn. De warmte van de haard zorgt ervoor dat het leer soepel wordt. Dus wil je jouw schoenen oprekken en er tegelijkertijd een gezellig avondje van maken? Trek dan een dik paar (vochtige) sokken aan en ga met je schoenen bij de open haard zitten.

Let op: doe dit niet met synthetische schoenen. Deze zijn erg gevoelig voor hitte en dit kan zorgen voor gevaarlijke situaties. Ga ook niet té dicht bij de haard zitten. Het belangrijkst is dat de schoenen wat warm worden.

Blijf geen uren en uren zitten. De hitte van de haard kan het leer en de lijm laag aantasten.

Stretch spray

Er zijn verschillende merken op de markt die een stretch spray voor schoenen aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan de stretch spray van het merk Collonil. Deze spray is gemaakt om schoenen van verschillende leersoorten soepel te maken.

Spray het product aan de binnenkant van de schoen. Draag de schoen daarna direct, zodat het leer zich naar jouw voet kan vormen.

Inlopen

Dit ligt natuurlijk voor de hand, maar je schoenen rustig inlopen is de beste manier om ze goed uit te rekken. Draag je nieuwe schoenen elke avond een uurtje. Als je ze een uurtje kunt dragen zonder pijn of blaren, dan kun je ze langer gaan dragen. Tot je ze comfortabel kunt dragen buitenshuis.

Dit is natuurlijk niet de makkelijkste en snelste oplossing, maar zo vormen je schoenen zich wel het mooist en meest natuurlijk naar je voet.

Speciale schoenspanners

Er zijn verschillende schoenspanners op de markt die je kunt gebruiken om je schoenen uit te rekken. Vaak zijn deze schoenspanners gemaakt van hout. Heb je een knobbel o.i.d. dan kun je ook schoenspanners kopen met opzetstukken. Die kun je dan plaatsen op de plek waar het nodig is.

Zak met rijst

Vul verschillende zakken met rijst en voeg er een scheut water aan toe. Zorg ervoor dat het een hele stevige zak is die niet kan gaan lekken.

Vul je schoenen met deze zakken rijst, totdat ze goed uitgevuld zijn. De vochtige rijst gaat zich na verloop van tijd uitzetten, waardoor de schoen uitrekt. Na een nachtje staan kun je de zakken verwijderen.

Met de hand

Wil je jouw schoenen gewoon een klein beetje soepeler maken? Dan kun je de schoenen misschien met je handen wat oprekken. Pak de zool vast bij de neus en de hiel en buig de zool iets naar voren en naar achter. Buig ook in diagonale richting. Herhaal dit een aantal dagen achter elkaar.

Kun je schoenen ook in de lengte oprekken?

Nauwelijks. Je kunt schoenen vooral in de breedte uitrekken. In de lengte kun je leren schoenen misschien nog een heel klein stukje uitrekken, maar dit is echt minimaal. Als je dus met de teen flink tegen de voorkant zit, is je schoen echt te klein. Maar als je jouw schoenen niet meer kunt retourneren, dan kun je het natuurlijk altijd proberen.

Bij een synthetische PU schoen is het vrijwel niet mogelijk om hem in de lengte uit te rekken. Leer is soepeler en vormt zich nog enigszins. PU is in principe plastic en heeft een “vaste” vorm.

Nieuwe schoenen shop je bij Steenbergen Schoenen!

Zijn jouw schoenen niet meer te redden en ben je op zoek naar een nieuw paar schoenen? Bij Steenbergen schoenen shop je topmerken damesschoenen, herenschoenen of kinderschoenen. Met A-merken als Nubikk, Floris van Bommel, Nikkie, Gabor, Via Vai, Lilian, Van Bommel, Magnanni, Clic, HIP, Red Rag, Shoesme en vele anderen!

De winkel is al sinds 1946 een begrip in Twente en wordt ondertussen gerund door de derde generatie van de familie Steenbergen. Maar ook onze webshop maakt een groeispurt door! Met onze Twentse vriendelijkheid en service hebben we al duizenden mensen blij gemaakt. Dit is ook terug te zien in onze reviews.

Shop snel, want voor 15:00 besteld is vandaag verzonden! En vanaf € 40,- worden je schoenen gratis verzonden.

 

Masha
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter