Hoe krijg je witte schoenen of sneakers weer wit?

Het moment dat je een nieuw paar witte schoenen of sneakers uit de doos haalt en draagt, is heerlijk. Brandschone, spierwitte schoenen. Helaas is dit vaak maar van korte duur. De eerste vlek is vaak een beetje pijnlijk en na een aantal keer dragen zien je schoenen er meestal al heel anders uit. Maar hoe krijg je je witte schoenen of sneakers weer wit?

Allereerst is het heel belangrijk om te weten van welk materiaal je schoenen gemaakt zijn. Elk materiaal moet je namelijk op een andere manier behandelen. In dit artikel bespreken we witte schoenen van de volgende materialen:

  • Textiel
  • PU / imitatieleer
  • Leer
  • Rubberen loopzool

Textiel: Stoffen schoenen in de wasmachine

Dit is de meest eenvoudige tip. Stoffen schoenen, zoals Converse All Stars, kun je gewoon in de wasmachine doen. Doe er een beetje wasmiddel voor witte was bij en je schoenen zullen weer fris uit de wasmachine komen.

Stop de schoenen in een waszak of kussensloop, om je wasmachine te beschermen. Het is dan het beste om de veters uit je schoenen te halen en ze los in de waszak te doen. Zo worden de gehele veters schoongemaakt. Als je de veters in de schoenen laat zitten, blijft er soms wat vuil achter op de plek waar de veter door het ringetje zit.

Zet het wasprogramma op een laag aantal toeren en stel de temperatuur niet te hoog in. Dit tast de lijm laag in de schoenen aan. Gebruik geen droger, maar laat de schoenen aan de lucht drogen.

Met hele goedkope stoffen schoenen moet je een beetje oppassen met de wasmachine. Deze schoenen bestaan vaak uit een minimale hoeveelheid onderdelen. De warmte van de wasmachine kan de lijm laag aantasten, waardoor de gehele schoen in meerdere stukken uit de wasmachine kan komen.

PU / Imitatieleren schoenen schoonmaken

PU (polyurethaan) wordt ook wel imitatieleer genoemd. Het materiaal lijkt op leer, maar is gemaakt van plastic. Dit materiaal is heel makkelijk schoon te maken, omdat je het niet zo snel beschadigd. Het is sterk en slijtvast materiaal. Je kunt PU op verschillende manieren schoonmaken.

Schoenen wit maken met afwasmiddel

Maak een kommetje lauwwarm water klaar en voeg een drupje afwasmiddel toe. Het merk afwasmiddel is hierbij niet belangrijk.

Gebruik nu een sponsje, doek of (tanden)borstel om je schoenen mee schoon te maken. Een tandenborstel is handig voor de zolen. Een doek of sponsje is iets zachter voor de bovenkant van de schoen.

Scrub de hele schoenzool schoon met de borstel en de schoen zelf met een doekje of sponsje. Spoel de schoen onder de kraan schoon (pas hierbij op dat de binnenkant van de schoen niet te nat wordt) of verwijder de zeepresten met een natte doek.

Droog je schoenen af, of laat ze aan de lucht drogen.

Schoenen wit maken met azijn

Hetzelfde kun je doen met azijn. Gebruik hiervoor de bovenstaande instructies voor afwasmiddel. Alleen meng je dan een kom warm water met een flinke scheut azijn.

Een nadeel is dat azijn een vrij sterke, typerende geur heeft. Je schoenen moeten dus wel een paar dagen luchten om deze geur kwijt te raken.

Wonderspons of Magic Eraser

Bij vele drogisterijen kun je een wonderspons kopen. Bijvoorbeeld van Kruidvat eigen merk of de Magic Eraser wondersponsjes. De wonderspons verwijdert met een beetje water vrijwel al het vuil van een glad oppervlak. Ze verwijderen onder andere balpen strepen, olie vlekken, koffie vlekken, zeepresten etc.

De spons is gemaakt uit melamine, een materiaal met licht schurende eigenschappen. Prima voor het gladde oppervlak van een PU schoen, maar gebruik deze spons niet op glad leer, nubuck of suède!

De sponsjes zijn ook helemaal niet zo duur, dus ideaal om daar een pak van in huis te halen.

Witte leren schoenen schoonmaken

Schoenen van echt, glad leer, suède en nubuck hebben een voorzichtige behandeling nodig. Het materiaal is kwetsbaar en ook de kleur kan afgeven omdat het leer geverfd is. Bij PU heb je hier geen last van, omdat de kleur in het materiaal verwerkt is.

Leren schoenen moet je nooit in de wasmachine gooien. En er nooit agressieve, chemische middelen voor gebruiken.

Schoenen schoonmaken met shampoo

Voor het reinigen van leren schoenen kun je een milde shampoo gebruiken. Maak een kommetje met warm water klaar en voeg daar een druppeltje shampoo aan toe.

Een schoen van glad leer kun je schoonmaken met een zachte spons of doek, die je in het shampoo mengsel dompelt. Een suède schoen kun je schoonmaken met een suède borsteltje.

Babydoekjes

Heb je last van vlekjes op een witte schoen of sneaker van glad leer? Je kunt het één en ander wegpoetsen met een babydoekje. Kies bij voorkeur een mild doekje zonder parfum en alcohol, want deze stoffen drogen het leer uit.

Gebruik geen schoonmaakdoekjes! Deze bevatten stoffen die te agressief zijn voor leer. En die het materiaal of de kleur aan kunnen tasten. Met schoonmaakdoekjes kun je eventueel wel een rubberen zool schoonmaken. Hierover later meer.

Collonil producten

Bij Steenbergen Schoenen hebben we een hele collectie van Collonil. Zij hebben voor elk type schoen verschillende producten, waarmee je de schoen van A tot Z op kunt knappen. Het leer, de loopzool en zelfs de voering.

Collonil heeft ook een speciaal product voor witte sneakers. Zo kun je jouw schoenen eerst goed schoonmaken met de reinigingsproducten en daarna extra witten met Collonil Sneaker White.

Hieronder delen we een filmpje, waarop te zien is hoe een hele oude Adidas sneaker volledig opgeknapt wordt. Heel mooi om te zien!

Tot slot: Impregneren

Voorkomen is beter dan genezen. Vooral bij een spierwitte schoen of sneaker! Daarom is het advies ook: impregneren, impregneren, impregneren.

Met impregneren breng je een extra laagje aan op de schoen, die water- en vuilafstotend zijn. Dit laagje gaat een tijd mee, waarna je jouw schoenen weer opnieuw moet in sprayen.

De Collonil Carbon Pro spray is onze aanrader. Hij is geschikt voor allerlei producten en materialen. Je kunt er zelfs een tentje mee in sprayen en waterproof maken. Maar je kunt ook jouw mooie, leren schoenen beschermen tegen vuil. Het voordeel van dit product: door de carbon technologie die gebruikt is, blijven jouw schoenen ademend. Dat is natuurlijk wel zo prettig.

Masha
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter